BERGSGORILLOR I BWINDI

De är stora, vackra och så fria vilda djur kan bli – bergsgorillor överlever aldrig länge i fångenskap. Men i djungeln på de dimhöljda bergen i södra Uganda kan du komma dem alldeles nära. 

TEXT och BILD: Johanna Lagerfors

– Hör upp! Spårarna har hittat dem, de är ett par timmar bort!

John, vår guide, håller en sprakande satellittelefon i handen. Vakterna bredvid honom har gevär slängda över axeln och vassa machetes i händerna. Vi är på gorillatracking i Bwindi, södra Uganda.

Det pirrar till i magen – männen som följt gorillornas spår sedan före gryningen har äntligen lyckats lokalisera dem. Det kan ta många timmar eftersom gorillor ägnar hälften av sin vakna tid åt att förflytta sig. När vi får samtalet har vi redan vandrat ett par timmar från Nshongi camp där vi tillbringade natten, i enkla hyddor utan el och rinnande vatten. Djungeln runt oss är tät och skiftar i alla tänkbara gröna nyanser. I den tidiga gryningen låg dimman tät i dalen och förvandlade omgivningarna till en magiskt vacker plats, och chansen att få se gorillor känns plötsligt som en bonus. Äventyret pågår redan.

Idag finns bara 880 bergsgorillor kvar i världen. Alla lever här, i Bwindi och i Virungabergen i gränstrakten mellan Uganda, Rwanda och Kongo. De är utrotningshotade och under de senaste tjugo åren har organisationen International Gorilla Conservation Programme arbetat för att trygga gorillornas livsmiljö. Tack vare turismen och samarbeten med lokalbefolkningen har beståndet ökat och en stor del av skogen räddats från skövling och tjuvjakt.

Den som vill besöka bergsgorillorna måste köpa ett tillstånd från Uganda Wildlife Authority för omkring 3500 kronor. För att gorillorna inte ska störas av den mänskliga närvaron tillåts endast några personer per dag leta efter varje gorillafamilj. Vår grupp består främst av västerlänningar som bor i Uganda för en längre tid och arbetar som forskare eller biståndsarbetare. Gorillafamiljen vi letar efter heter Kahungye och består av 22 gorillor, den minsta bara åtta månader gammal. Ledaren, en 26-årig silverrygg, väger lika mycket som två vuxna män. Guiden John som är uppvuxen i närheten berättar med kärlek om gorillorna medan vi vandrar. Han och Kahungyegruppens ledare är precis lika gamla.

Plötsligt höjer John handen och vi stannar. Tidigare har vi sett flera dagar gammal gorillaspillning, men nu pekar han på några tillplattade buskar och grenar – här tillbringade Kahungyefamiljen natten bara timmar tidigare. Spänningen stiger och vandringen fortsätter, upp och ner på snåriga stigar och tvärs över leriga träsk.

Till slut kommer spårarna och möter oss. De säger att vi har tur, gorillorna har just stannat till för att äta och befinner sig inne i snåren. Försiktigt lägger vi ner ryggsäckar och vandringsstavar på marken och följer efter vakterna. Fullt inställd på att få se gorillor är man ändå inte beredd när det väl händer. Plötsligt är de bland oss. Eller vi bland dem, rättare sagt. En stor vräkig hane ligger i en buske och mumsar löv, en liten unge leker hängmatta högt uppe i en trädkrona. Vi tar oss vidare genom den täta djungeln och får se gruppens ledare slå sig för bröstet med ett högt bröl, sådär som man tror bara händer på film. Gorillorna delar människans DNA till 98,4 procent och har samma gester och kroppsspråk som vi. De både ler och rynkar pannan, ser en djupt i ögonen och kliar sig i ansiktet med stor precision.

När vi förundrats och fascinerats över dem i en timme drar en av gorillorna för ett grenverk som vore det ett draperi. Vi skrattar till, det är dags att lämna dem ifred igen. Vi vandrar tillbaka med leriga fötter och lätta steg. Lyckliga bockar vi av denna unika erfarenhet från listan över saker som alla någon gång borde uppleva.

Reportaget är publicerat i resemagasinet Allt om Resor. 


MISSA INTE…

…Bunyonyi, en slående vacker vulkansjö mellan Kabale och Kisoro, nära gränsen till Rwanda. Sjön är belägen nästan 2000 meter över havet och är känd för sina öar med vackra terrassformade sluttningar ner mot vattnet. Den uppges dessutom vara fri från både krokodiler och de annars vanligt förekommande parasiter som orsakar bilharzia (snäckfeber).

På Lake Bunyonyi Overland Resort kan du bo i möblerade tält vid vattnet, placerade acheter viagra på trä-altaner på höga pålar. Paddla eucalyptuskanot och drick öl med lokalbefolkningen i byns minimala bar. Se gärna till att vara här i gryningen en fredag, då kommer öborna paddlandes till en vik i närheten för att byta grödor med varandra.

 

RESFAKTA

Resa hit: Flyg till Entebbe från Skandinavien innebär en eller två mellanlandningar och kostar från cirka 6000 SEK.  

Bästa tiden: Man kan besöka bergsgorillorna året runt, men undvik gärna regnperioderna april-maj och oktober-november, då framkomligheten är starkt begränsad.

Restid: Flyg till Entebbe 14-22 h. Därefter antingen flyg (1h) eller bil/buss (14-18 h) till Bwindi.

Tidsskillnad: +1h sommartid, +2h vintertid

Valuta: Ugandiska schilling. 1 000 UGX = 2,5 SEKLäs fler texter › ›