BOHEMISKA BERLIN

”Fattig men sexig”. Så beskriver Berlins borgmästare Klaus Wowereit den tyska huvudstaden. Även om det finns gott om blanka kontorsskrapor och stressade businessmänniskor är det tveklöst det unga, alternativa och konstnärliga Berlin som formar stadens mentalitet.


TEXT OCH BILD: JOHANNA LAGERFORS

Det är torsdag kväll i stadsdelen Kreuzberg och vi sitter på träbänkar i en gammal industrilokal med välvt tak. Ekologisk cider och en tallrik koreanska smårätter står uppdukade framför oss och lokalen är proppad av folk som umgås och äter mat från världens alla hörn, precis som varje torsdagskväll här i Markthalle. Här finns pulled pork, spanska empanadas, ekologisk glass, berlinska köttbullar och öl från diverse mikrobryggerier. Ett litet hipstermecka om man så vill, även om marknaden lockar människor i alla åldrar.

Kreuzberg har i flera år varit the place to be för Berlins hipstervänster. Billiga och lättillgängliga lägenheter har lockat stadens unga kulturelit att bosätta sig i de här kvarteren. Men liksom många andra städer präglas Berlin starkt av gentrifieringsmekanismen: så fort ett område blir populärt för sin alternativa aura flyttar horder av människor dit, priserna går upp och områdets glansdagar på trendkartan är snart ett minne blott.

Berlin brukar kallas vår tids inofficiella kulturhuvudstad och varje år flyttar tusentals unga kulturarbetare hit från världens alla hörn. Brittiska författare, argentinska konstnärer, italienska designers och svenska dj:s. För ett femtontal år sedan hamnade den kreativa massan främst i stadsdelen Prenzlauer Berg där nattlivet utvecklades i snabb takt, men när området blev populärt även bland höginkomsttagare steg hyrorna till stans högsta nivåer. Istället tog Kreuzberg över rollen som bohemcentrum.
Den senaste tiden har turen kommit till Neukölln, som för bara några år sedan betraktades som ruffig, nedgången och småfarlig. Begreppet Kreuzkölln uppstod när restauranger i den del av Neukölln som ligger nära Kreuzberg ville locka kunder genom att spela på närheten till den populära grannen. Nu har många av stadens nyaste vintagebutiker och hippaste barer adress här.
– Jag och min kollega bor i Neukölln och ville bidra till att höja områdets status. Jag tror vi klev in på varenda bakgård vi kunde hitta innan vi fann drömstället för vårt projekt, säger Silke Lorenzen.

Hon driver ett husvagnshotell i en gammal industrilokal på Hobrechtstrasse. Autentiska retrohusvagnar från decennier tillbaka står utplacerade i den forna fabriken tillsammans med campingmöbler och gamla skärmlampor från 1970-talet.
– Det var inte självklart att det skulle bli just ett hotell, men när den idén väl hade satt sig kändes den helt rätt. Det här är ju inget klassiskt hotell egentligen, men vem behöver ett sådant i Berlin?

Silke och hennes kompanjon ville skapa en kreativ miljö som hela tiden kunde förändras, och tanken gav dem idén att bygga små flyttbara trästugor på hjul. 
– Men så insåg vi att det där med sovrum på hjul, det har ju redan uppfunnits, säger hon och nickar menande mot lokalens alla husvagnar.

Liksom många andra berlinare växte Silke upp någon helt annanstans. Hennes barndom utspelar sig i Pakistan, Filippinerna, Kina och Indien. Människor från hela världen bor i Berlin och här hör man engelska talas nästan lika frekvent som tyska. Invånarantalet har nått den högsta nivån sedan andra världskrigets slut och hack i häl på London och Paris har Berlin tagit plats som Europas största turiststad.
– Berlin är en smältdegel av människor och de som bor här fokuserar mer på skapande än på att lyckas. Folk hjälper varandra utan att förvänta sig något tillbaka på ett sätt jag inte upplevt någon annanstans. Och då har jag ändå bott på många ställen, säger Maggie Coker som växte upp i London.
Till Berlin flyttar folk för att förverkliga sina drömmar – de öppnar halvillegala restauranger i sina vardagsrum, säljer omsydda vintageplagg på loppisar eller startar den där bioklubben de drömt om i flera år. Maggie flyttade hit för några år sedan och driver sedan ett och ett halvt år tillbaka vintagebutiken Rag and bone man i Neukölln, tillsammans med svenska Johanna Hagman.
– Neukölln är livligt, mångkulturellt och lite galet, det liknar Kingston High Street i London och Flatbush i New York, säger hon.
En tredjedel av invånarna i Neukölln har invandrarbakgrund och 163 olika nationaliteter finns representerade. Den största gruppen är den turkiska med drygt 25 000 invånare. Varje fredag hålls en turkisk matmarknad längs Landwehrkanal, där man kan strosa runt med en varm gözleme i handen och köpa alltifrån sybehör, ost och färsk frukt till lokalproducerad honung smaksatt med ingefära och basilika.
– Jag gillar atmosfären här i Neukölln, känner mig hemma. Precis som alla andra flyttade jag hit när jag hade tröttnat på Kreuzberg, säger Maggie.
Liksom så många andra berlinare ser hon sin verksamhet som ett forum för kulturprojekt av olika slag, och anordnar ofta events i butiken. Alltifrån bokbytarkvällar och poesiuppläsning till muffinsbak och livespelningar. De har också bjudit in en vegansk kock från New York och en tatueringsartist från Australien.
– Allt i en eklektisk bipolär galenskap, utan regler för hur saker ska eller borde vara. Det är ju precis så den här staden är, säger hon med ett leende. 

 

GUIDEN

BO
Hüttenpalast i Neukölln kan du campa i gamla retrohusvagnar och trästugor i en före detta fabrikslokal. Roligare än vanliga hotell och mer stylish än ett hostel. Husvagn/stuga för två personer kostar 570 kronor/natt. (Hobrechstrasse 65-66)

Michelberger Hotel i Kreutzberg är med sin livliga bar och rymdinspirerade hemsida Berlins mesta hipsterhotell. Här råder en social stämning bland alla musiker, DJ:s och modedesigners som hyr in sig. (Warschauerstrasse 39)

SHOPPA

För den som tycker om shopping i allmänhet och second hand-shopping i synnerhet är Berlin ett mecka. Här finns butiker för alla smaker och plånböcker. Mest utmärkande är stadens otaliga vintagebutiker.

Sing Blackbird, som säljer vintagekläder från 70- 90-talen, har ett café och sporadiska filmvisningar. Vegansk buffé på helgerna, loppmarknad en gång i månaden och gratis wifi. (Sanderstrasse 11, Neukölln)

Svenskbrittiska butiken Rag and bone man säljer noga utvalda vintageplagg och accessoarer. Över kassadisken säljs också svenska kanelbullar och brittiska scones, så se till att ha tid för en fikapaus. (Briesestrasse 9, Neukölln)

Vintagekedjan Kleidermarkt har butiker i flera delar av staden. På Colours  (Bergmannstrasse 102, Kreuzberg) kan du frossa i över tusen kvadratmeter kläder, sorterade efter färg. En stor andel säljs i lösvikt! Made in Berlin-butikerna i Mitte är dyrare men har bättre urval. (Friedrichstrasse 114 A / Schönhauserstrasse 19)

Eberwalderstrasse i Prenzlauer berg finns flera vintagebutiker, till exempel Stiefelkombinat (en för dam och en för herr) med gamla tyska prylar, unika plagg från 1940-1980-talen och framför allt annat: skor. Skofanatikern bör också titta in på någon av de närliggande Calypsobutikerna (Rosenthalerstrasse 23 / Oderbergerstrasse 61), där ägarinnan Rosemarie samlat skor från sex decennier. Hon hjälper dig gärna, oavsett om du letar 50-talsklackar eller cowboyboots.

Missa inte heller Berlins loppisar! Det finns mängder av dem. Störst och populärast varje söndag är Mauerpark, där man kan fynda allsköns saker. gamla DDR-prylar, väskor och kläder som någon annan tröttnat på. Om andan faller på kan du också sjunga karaeoke i en liten amfiteater. (T-bana Eberswalderstrasse)

FIKA

Katies Blue Cat ligger i närheten av den turkiska matmarknaden i Neukölln. Den trevliga brittisk-kenyanska singer-songwritern Mara Simpson hjälper dig gärna att välja mellan alla hembakade chokladkakor, citronmuffins och bärpajer (Friedelstrasse 31).

Det snygga fiket Tischendorf på samma gata har fantastiska smörgåsar på sin brunchmeny. (Friedelstrasse 25)

Missa inte mysiga våffelfiket Kauf Dich Glücklich ett stenkast från Berlins populäraste loppmarknad Mauerpark, som har öppet varje söndag. Köp dig lycklig och gå sedan hit för att äta våfflor och kompishänga. (Oderbergerstrasse 44, Prenzlauer berg)

ÄT

La vanderia veccia är en populär italienare i Neukölln, med mysig interiör och prisvärd mat. Bord behöver ofta bokas två veckor i förväg, men ett tips är att gå dit på lunchen. Då kan man få pasta, soppa och efterrätt för under hundringen.

(Flughafenstrasse 46, på bakgården)

Den koreanska restaurangen Kimchi Princess är populär för sin New York-hippa känsla. Pröva gärna Hweh Deopbap, en utsökt sashimisallad, eller en klassisk Bibimbap. (Skalitzer Straße 36, Kreuzberg)

DRICK
Neue Odessa bar är trending och mediahipp med reklamare, formgivare och modemänniskor som främsta gäster. Här serveras god men dyr Moscow mule. (Torstrasse 89, Mitte)

Baren 8 mm har blivit känd sedan rockstjärnan Pete Doherty festade där och hade så roligt att han missade sin egen konsert dagen efter. Hit kan du gå ganska sent för att hänga i baren där projektorer visar gamla 8 mm-filmer på väggarna. (Schönhauserallee 177, Prenzlauer berg)

Den hysteriska gaybaren Roses lockar såväl hbtq-personer som andra med sin extravaganta inredning – tigrar, helgon, bilder av gråtande barn och illrosa pälsklädda väggar. (Oranienstrasse 187, Kreuzberg)

Farbfernseher är musikfolkets bar i Kreuzberg. Här kan man dansa på ett svettigt dansgolv till tonerna av världskända dj:s, för ett inträde på någon eller några euro.  (Skalitzer Strasse 114)

KLUBBA

Berlin är staden som lever upp till klyschan om en fest som aldrig slocknar. Den legendariska technoklubben Berghain brukar kallas vår tids Studio 54 och här liksom där väljer vakterna noga ut vem som får komma in och vem som nobbas. Knepet är att antingen vara extravagant klädd i lack och läder, eller se ut som om du är hemlös och inte bryr dig ett dyft. (Rüdersdorfer Strasse 70, Friedrichhain)

Kingsize i Mitte är ett populärt afterhourställe där du måste ringa på dörren för att komma in (Friedrichstrasse 112B). På samma gata ligger den mångåriga klubbinstitutionen Cookies.

Stans bästa utsikt ses från klubben Weekend som huserar på 12:e och 15:e våningen i Haus des Reisens, ett gammalt höghus från Sovjet-tiden. (Alexanderstrasse 5, Mitte)

 

Reportaget är publicerat i Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar. Läs fler texter › ›