Ishinomaki - staden som spolades bort

 

Nio månader efter att tsunamin spolade bort nästan hela staden Ishinomaki, på den japanska ostkusten, ser det fortfarande ut som om katastrofen just har inträffat. Vågen som kom efter jordbävningen den 11 mars svepte med sig allt som kom i dess väg: flervåningshus byggda av betong, vägar, bussar, skolor - allt drogs med av det våldsamma svarta vattnet. Vågen var nästan 15 meter hög men nådde på sina håll landområden mer än dubbelt så högt över havet på grund av sin styrka. 

Vi ska göra ett reportage för tidningen Journalisten och har intervjuat reportrar från två lokaltidningar här. En av dem tog med oss till det som en gång var City Hall i Onagawa, där han bevakade ett kommunfullmäktigemöte när tsunamin kom. Huset var fortfarande fullt av bråte - dokument, foton, papper, arkivskåp och brädor låg precis överallt. I entrén stod ett bilvrak. Det var som om en bomb slagit ner, ett under att själva byggnaden ändå stod kvar.
Reportern tog oss med upp till fjärde våningen där han var när katastrofen inträffade. Fortfarande kunde man se en tydlig linje av lera lägst upp under taket - nivån dit vattnet nådde. De som befann sig i byggnaden flydde ut på en takterass på våning fem och såg hela staden svepas bort framför ögonen. De som stod på taket klarade sig med två meters marginal. Allt annat försvann i vattenmassorna. 
 
Allra svårast att förstå är att det ser likadant ut överallt längs en kuststräcka på 40 mil. 

 

2011-12-19