De älskas som de historielärare de kommit att bli och retar upp folk genom att göra allt tillsammans. Men Erik Haag och Lotta Lundgren är varandras bästisar och vill ha det så.
Go gubbe, fotbollslegendar eller pajas? Med ett barns vilja att ha skoj och med en tonårings ovilja att ta ansvar glider Glenn Hysén fram genom livet. Hur blev det egentligen så?
Du känner igen hennes mönster på tapeter, filtar, porslin och affischer - överallt syns formgivaren Elisabeth Dunkers verk. Via nätet kommunicerar hon med fans världen över men själv trivs hon allra bäst hemma.
Trots att FN slagit fast att Marockos ockupation av grannlandet Västsahara är illegal syns inga tecken på en lösning av den mångåriga konflikten. Sahrawierna är färre än militärerna i sitt eget land och vardagen präglas av systematisk förföljelse.
Problemet är att mitt folk inte äger sitt land. Det säger fiskarsonen Brahim i Västsahara - Afrikas sista koloni. Genom att köpa fiskerättigheter till sahariskt vatten av Marocko hjälper EU till att förlänga den olagliga ockupationen.
Från 8848 meter över havet till 130 meter under ytan - den svenska äventyraren Annelie Pompe har varit så högt och så lågt man kan komma i världen. ”Man behöver inte vara en skäggig man i anorak för att bli äventyrare”.
Glansiga oljor, brun utan sol-preparat och badkläder som klistras mot huden – de som tävlar i fitness lever i en värld av utseendehets och polerad yta. Vi följde två atleter inför och under Luciapokalen 2014.
Hon har vasst attackerat etablerade medicinska myter och blev omtalad världen över när hon bevisade att kvinnliga akademiker diskrimineras. Professorn Agnes Wold betraktas som "bråkig" men förstår själv inte varför.
En p-stav kan inte försvinna eller röra sig i kroppen – det säger både sjukvårdsupplysningen och svenska barnmorskor. Men för flera kvinnor har det krävts smärtsamma operationer för att hitta och få ut dem.
22-årige Ronald Muluka bor i Kampala och är homosexuell. Därför är han illegal och utsätts för hot, våld och trakasserier. Uganda är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer.
Efter mer än ett decennium i branschen har han gjort nästan allt: teater, film, tv, bok, barnradio och mängder av humorprogram. Olof Wretling ser humorn som ett redskap för att tala om både fnissigt skoj och djupaste allvar.
”Fattig men sexig”. Så beskrivs den tyska huvudstaden. Även om det finns gott om kontorsskrapor och stressade businessmänniskor är det det unga, alternativa och konstnärliga Berlin som formar stadens mentalitet.
880. Så många av de utrotningshotade bergsgorillorna finns kvar i världen idag. De lever alla i de dimhöljda bergen i gränstrakten mellan Uganda, Rwanda och Kongo.
Förr seglade sjömännen över haven, kämpade mot västafrikanska pirater och var borta i månader i sträck. Idag jobbar de regelbundna skift på moderna båtar. Livet som sjöman har förändrats.
Hon inspireras av döden och har fått karriärens bästa tips av en mumie. Artisten Anna von Hausswolff hyllas som underbarn men vill själv inte stå i vägen för sin konst.
Hemma blir de knappt igenkända i mataffären, men utomlands hänger fansen i klasar utanför deras hotell vart de än kommer. Dödsmetalbandet Dark Tranquillity från Göteborg har spelat tillsammans ända sedan barndomen.
Han har sålt över två miljoner skivor, turnerat över hela världen och blivit en av metalvärldens stora ikoner. Samtidigt gillar Joacim Cans hemmapappalivet och botar sin skenande 40-årskris med löpning.
När livet ser ut att återgå till det normala i Fukushima har katastrofen egentligen bara börjat. Fler än en miljon människor lever i områden med strålnivåer högt över internationella säkerhetsregler.
Aliette Opheim har gjort en lång resa och upplevt hård jargong och vassa armbågar fram till scenskolan. Nu spås hon bli Sveriges nästa stora skådespelarnamn.
Okunskap, tabun och bakåtsträvande normer om mens skapar allvarliga problem för halva jordens befolkning. Men en global motrörelse har vuxit fram: mensaktivismen.

Sidor