VANDRANDE (P-)PINNAR

En p-stav kan inte försvinna eller röra sig i kroppen – det säger både sjukvårdsupplysningen och svenska barnmorskor. Men för Marie Alsér tog det flera år och tre smärtsamma operationer att hitta och få ut den. 

TEXT: Johanna Lagerfors och Johanna Wiman BILD: Alexander Mahmoud

– I tre timmar grävde läkarna i armen. Skar i min biceps, letade och letade, men allt var förgäves. Jag fick bara ett fult ärr. 
Marie Alsér beskriver den första av tre operationer som gjordes för att hitta p-staven som ”försvunnit”. Hon hade haft den i tre år och när den skulle plockas ut var den borta.
– Jag bollades mellan läkare som undersökte armen och bröstkorgen där de trodde att staven fanns. Men ingen kunde hitta den. Då rekommenderade de mig att sätta in en ny och glömma den gamla, den skulle ju ändå inte vara aktiv längre.

När hon några år senare plockat ut stav nummer två kom mensen inte igång. Ett blodprov visade att den försvunna p-staven fortfarande satt kvar, och var aktiv – fyra år efter att hormonet skulle ha slutat utsöndras.
– Jag hade alltså fått i mig dubbel hormonmängd under lång tid och var plötsligt 29 år och för tillfället ofrivilligt steril.
P-staven som Marie Alsér satte in hette Implanon och är en föregångare till Nexplanon som används idag. I Sverige sätts omkring 25 000 sådana stavar in varje år. Nexplanon är förbättrad på två punkter: dels innehåller den bariumsulfat för att bli synlig via röntgen, dels har insättningsprocessen förfinats för att minska risken att staven sätts in felaktigt. Detta hjälpte dock inte Kine Hepsø i norska Trondheim som också hon haft en försvunnen p-stav, en Nexplanon.
– En vecka efter att jag satt in den fick jag kraftiga smärtor och blödningar. Livet blev förfärligt. Jag har inte fungerat alls de här åren utan varit sjukskriven och gått på smärtstillande.
Men att få ut staven ur kroppen visade sig bli en långdragen historia. Först efter upprepade undersökningar och en resultatlös operation kunde den lokaliseras och slutligen tas bort.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har tagit emot flera liknande anmälningar. En kvinna i Göteborg fick inte ut sin p-stav på tre år. En annan, i Helsingborg, fick inte heller ut sin och drogs på grund av det länge med konstanta blödningar. Av journalhandlingarna framgår att uttagsförsöken avbröts då det ”inte kändes säkert” att ”dissekera vidare”.

Trots problemen informerar sjukvårdsupplysningen på sin webbplats att en p-stav inte kan vandra i kroppen. Och när Re:public ringer till fem barnmorskor runtom i Sverige, och utger oss för att vara patienter, säger samtliga att p-stavar inte kan röra sig i kroppen och absolut inte ”försvinna”.

Enligt Catharina Zätterström, styrelseledamot i Barnmorskeförbundet, beror det troligtvis på att många barnmorskor inte känner till problematiken.
– Jag har själv lång klinisk erfarenhet och har aldrig hört talas om att stavar vandrar.

Men ett flertal sådana här fall har ju rapporterats till myndigheterna.

– Det kan såklart finnas enstaka fall. Men det här verkar vara en väldigt ovanlig biverkning och sådana informerar vi inte patienterna om, oavsett typ av preventivmedel.

I läkemedlets bipacksedel står att implantatet kan förflytta sig från det ursprungliga insättningsstället om det satts in felaktigt eller utsatts för yttre våld. Det står också att det då kan bli svårare att lokalisera och att uttaget kan kräva ”ett större snitt”. Mia Lindeberg som är medicinsk rådgivare på MSD, läkemedelsföretaget som producerar Nexplanon, menar att det är ovanligt att p-stavar förflyttar sig. Det finns inga siffror över detta när det gäller Nexplanon eftersom läkemedlet är relativt nytt, säger hon, men för den tidigare staven Implanon uppger hon att det handlat om mindre än ett fall per 10 000. Siffran är en uppskattning baserad på förstudier och inrapporterade fall och inte på någon faktisk genomgång av biverkningarna hos dem som använder p-stavar.

De som hör av sig direkt till MSD med problem hänvisas till någon av de läkare som företaget har kontakt med, som är specialiserade på att plocka ut p-stavar.
– Korrekt insatt ska den inte kunna röra sig mer än några millimeter, säger Mia Lindeberg.

Men alla stavar blir bevisligen inte korrekt insatta. Marie Alsérs hade hamnat uppe vid armhålan. Kine Hepsøs längre ner mot armvecket. När en kirurg till slut hittade hennes p-stav med ultraljud grät hon av lättnad.
– Efter det var jag äntligen smärtfri. Då hade jag haft ont varje dag i två år. 

 

Publicerad i tidningen Re:public.

 

Ruta:  Nexplanon

Nexplanon är ett preventivmedel som sätts in under huden på insidan av överarmen.
Implantatet är en 4 cm lång mjuk och böjlig plaststav, 2 mm i diameter.  Läs fler texter › ›